Реч директора

Велика је одговорност  бити на челу установе која постоји већ 104  године , за мене као садашњег директора и бившег ученика ове школе. Почела је са радом 6.11.1911. године под називом Занатско-трговачка школа. Настава се одвијала у згради Гимназије. Школа је радила само три године , прекинула је рад у време окупације Краљевине Србије у Првом светском рату. 

Рад школе је обновљен  6.11.1921.  године  и од овог дана школа није прекидала рад. Од школске 1933/34 школа мења име у Стручно-продужна школа Лозница.  Поред предавања у школи ученици су учили занате код тадашњих мајстора,  берберин,  колар,  абаџија,  ћурчија, кројач,  књижар,  лимар,  опанчар,  казанџија,  столар.

Временом је мењала називе и седиште. До 1962. године  радила је у згради садашње банке. Године 1962. уселила се у нову зграду и имала назив Школа ученика у привреди. Затим је постала Школски центар “Вујо Матић”,  па ООУР у СОУР-у за образовање и васпитање Лозница, а од 1988. год име школе је СТШ “Вујо Матић.” 2004.  године школа мења назив у Техничка школа Лозница.

Данас  школа се образују у три подручја рада:

    • машинство и обрада метала,
    • електротехника и
    • грађевинарство и геодезија.

 Сада школа има 814 ученика распоређених у 28 одељења.

       По први пут образујемо архитектонске техничаре у подручју радагеодезија и грађевинарство.

Ми смо школа која кроз већи број образовних профила трећег и четвртог степена настоји да, уважавајући различите образовне могућности, оспособи ученике за примену наученог у подручјима рада машинство, електротехника и и грађевинарство као да их припреми успешан наставак даљег школовања. Школа се бави преквалификацијом, доквалификацијом.

МИСИЈА ШКОЛЕ

Мисија наше школе је да својим ученицима пружи знања, вештине и способностиставове и стручне компетенције потребне за рад и запошљавање, али и за даље успешно учење и образовање, оспособљавајући их да активно и одговорно учествују у друштвеном економском и културном животу и припремајући их да се стално током живота усавршавају и уче.

 

ВИЗИЈА

Желимо да постанемо савремена, атрактивна школа са лепезом атрактивних образовних профила која ће бити препознатљива по добрим резултатима, позитивном и подстицајном атмосфером, креативним, мотивисаним и предузимљивим ученицима. Жеља нам је да настава буде квалитетна, у складу са образовним и развојним потребама и могућностима ученика. Школа мора да буде место на коме ће се ученици сусрести са најсавременијим технологијама у области машинства, електротехнике и грађевине и техничким и информационим системима.

Школска 2015/2016. година, у Техничкој школи завршена је успешно, била је пуна садржаја који је издвајају од претходних и обележена бројним активностима.

Ова школска година протекла је у знаку успеха наших ученика и наставника. Издвајамо најважније:

Савез проналазача Србије је на 60. међународном Сајму технике у Београду доделио нашој школи Златну повељу за успех стваралачких иновација и пројеката у Оквиру Изложбе Младих талената и проналазача ЕКСПО-ИНВЕНТ МЛАДИХ 2016 за пројекте ученика наше школе:

Нашу школу на сајму технике представљали ученици и њихови ментори Марко Стајчић Г21, Радојко Стојановић Г41, Марта Аврамовић Е31, Петар Стефановић Е31, ментори Вера Милићевић и Томислав Мијић.  Савез проналазача Србије златну повељу доделио је и Центру за таленте Лозница као и Граду.

45.Ђачки Вуков саборје отворен Изложбом радова ученика наше школе уз поздравну реч директора школе.

На конкурсу  (ЛАМАП) 2015 жири је доделио специјално признање нашој школи  за оригиналност предложених модела изградње прилагођених глобалном загревању.

Учешће на Међународном   фестивалу зелене културе “ГРЕЕН ФЕСТ “Нови хоризонти – Будућност почиње сада”.

Значајно је рећи да су 2 наставника Вера Милићевић и Зорица Прокопић стекле звање педагошки саветник, а Вера Милићевић је и један од Најбољих едукатора Србије. Ова два наставника су својим биографијама ушла у Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању и васпитању (Клет), a Вера Милићевић je у листи стручњака - оцењивача квалитета рукописа уџбеника. Директор школе је у радној подгрупи за праћење ангажовања запослених у основним и средњим школа и члан је тима за израду стандарда за полагање испита за лиценцу за директора. Педагог школе је члан тима за израду Социјалне стратегије развоја социјалне заштите у граду Лозници 2016-2020. представник за образовање.

Настава се одвијала у 29 одељења и радило се према Календару без прекида. Планиране активности су реализоване успешно.

Поред већ уобичајене бриге оученицима који припадају осетљивим групама, а која се огледа у помоћи у виду одеће, обуће, бесплатних уџбеника, обезбедили смо уз помоћ донатора и огрев за једног ученика, лап топ и најбоље здравствене анализе и лечење. Седам ученика Рома прима стипендију и имамо два наставника ментора за роме. На иницијативу школе, локална самоуправа је уплатила летњи курс за једног ученика у ИС Петница. Вршњачки едукатори Роми реализовали су едукације за 650 ученика. Ови ученици су у сарадњи са вршњачким едукаторима и члановима школских секција извели упечатљиву представу „Заједно против дискриминације“ за око 250 ученика и родитеља, а за Светски Дан Рома извели су програм за грађанство.

Одржане су вршњачке едукације: превентивне активности заштите од насиља за 29 одељења/ наши вршњачки едукатори одржали су радионице и у ОШ Вера Благојевић: „Млади у борби против дискриминације“ за 25 одељења: „Иницијaтивa млaдих зa здрaв и aктивaн живот“ за 16 одељења и друге.

Поводом обележавања 400 година од рођења Виљема Шекспира језичка секција школе је овај догађај обележила огледним часом и програмом. Програм је прво одржан у школи, за професоре и ученике, а затим и пред широм публиком у Вуковом Дому културе у Лозници, у оквиру Фестивала глумачких остварења Дани позоришта“.

Реализовани су школски пројекти – Климатске промене, а у испитивање су били укључени поред наших ученика и ученици Гимназије и школе Свети Сава; Корак по корак до сигурне кућице за птице - пројекат који су урадили реализовали Милорад Јанковић и Љиљана Полић са ученицима Е11, Г11, Г12, Г22 и њиме укључили и предшколску установу „Бамби“ и ОШ Вук Караџић.

Ученици су достојно представљали Школу учешћем на многобројним такмичењимана свим нивоима.

За ученика генерације изабран је Стојановић Радојко Г41, а школа је имала 2 ученика носиоца Вукове дипломе: Јевтић Николу Е41 и Стојановић Радојка Г41.

У жељи да остваримо што бољу сарадњу са родитељима организовали смо трибину у школи за родитеље првог разреда и учествовали у организацији трибине о дигиталном насиљу “Тијана клик“ за матуранте и родитеље у Вуковом дому културе.

Наставничко веће је наградило све одличне ученике завршних одељења, све ученике који су остварили неко од прва три места на републичким и обласним такмичењима, те похвалило све ученике за учешће и постигнућа на такмичењима, смотрама и конкурсима.

Посебно треба истаћи постигнућа и учешће ученика на државном такмичењу, али и другим. Ученици наше школе су остварили добре резултате на пријемним испитима на архитектури, грађевини, ЕТФ-у, ФТН-у, Математичком факултету, али и на ДИФ-у, Филолошком и бројним високим школама.

Директор школе

Горан Горданић

Посетиоци сајта

Ко је на мрежи: 132 гостију и нема пријављених чланова

Copyright 2011 Tehnička Škola Loznica. Sva prava zadržana. Sajt postavili David, Ivan i Stefan. Godina: 2010/2011.
Designed by IT Extreme